Vrijwel elke stad of regio heeft een aantal unieke, opvallende objecten in de openbare ruimte. Voor zowel bezoekers als bewoners hebben ze een speciale emotionele betekenis. Wij spreken dan van ‘stadsiconen’. Die iconen hebben hun oorsprong in de architectuur, de kunst, de reclame of industrieel erfgoed. Belangrijker is dat de meeste iconen hun oorspronkelijke betekenis zijn ontgroeid. Het zijn symbolen die mensen snappen, waarderen en herkennen.
Herkenning & erkenning
Stadsiconen ontstaan op het snijpunt van twee basale behoeften. We willen ergens bij horen, ons thuis voelen, maar we willen ook bijzonder zijn. Een herkenbaar icoon helpt ons daarbij. Ze vertellen ons en de buitenwereld waar we thuishoren en waar we trots op zijn. Dat kan een sterk merk zijn met de oorsprong binnen de stadsmuren of een monumentaal sterk silhouet van een karakteristiek beeld, object of gebouw.
Stichting Stadsiconen Haarlem
In Haarlem willen we een oude neonreclame van 6 meter hoog in de vorm van het Drostemannetje van de Franse ontwerper Cassandre terugplaatsen in de skyline van Haarlem. Gewoon, omdat het kan, omdat het iconisch erfgoed is dat decennia lang het beeld van een stad heeft bepaald en omdat het de perfecte ‘sky-catcher’ is voor een stad als Haarlem en haar groeiende toerisme. Wij worden vrolijk van de gedachte dat de stad van de ‘Klare Lijn’ weer gedomineerd wordt door een neon-mannetje uit 1931 van een van de allergrootste ontwerpers van de wereld.
Activiteiten & events
Vorig jaar organiseerden we een expositie over de kracht van stadsiconen en het Drostemannetje van Cassandre. Eerst in het ABC Architectuurcentrum, daarna in het Expo Centre van ColorOn. Samen met Eric Coolen, Michaëla Bijlsma en René Snoeks maakten we een Drosteboek, we organiseerden een Droste Benefietdiner, we brainstormden met familie, nazaten, de Vereniging van Eigenaren van het Droste-complex en stakeholders, we verkochten 3D-objecten, shirts, posters en kaarten en we zetten een crowdfundactie op poten. Sinds maart 2017 zijn we de Stichting Stadsiconen Haarlem. Ons doel is om iconisch erfgoed in de regio Kennemerland te traceren, te behouden en de oorspronkelijke kracht ervan duidelijk te maken voor de stad, de regio, haar inwoners en haar toeristische impact.
Word vriend van ons Drostemannetje en geef u gratis op voor onze mailings.